Правителството е склонило да  разшири обхвата на прословутата мярка за

...
Правителството е склонило да  разшири обхвата на прословутата мярка за
Коментари Харесай

Кабинетът пусна нов вариант на схемата за заплатите 60:40

Правителството е склонило да  разшири обсега на прословутата мярка за подкрепяне на заплатите в закъсали компании по схемата 60:40. Това се вижда от новия вид на проектопостановлението, с който в. " Сега " разполага. Проектът се разисква на свикания през днешния ден ексклузивен тристранен съвет.

 

Списъкът със секторите, които ще имат право на подкрепяне, ще важи единствено в случаите, когато предприятието е спряло работа по разпореждане на държавен орган - както е в тази ситуация със заповедите на здравния министър за затваряне на заведения за хранене, молове, игрални зали, кина и така нататък

Но във всички останали случаи компаниите ще могат да желаят държавна помощ за 60% от заплатите, стига да потвърдят, че по време на извъредното състояние оборотите им са паднали с повече от 25%. Като база за доказване на влошените продажби  ще служат двата месеца, преди рецесията да удари България и да се стигне до изключителните ограничения - януари и февруари. За задачите на изчисленията ще се взимат усреднените доходи на съответното предприятия за първите два месеца на годината, планува новата версия на постановлението, показана пред обществените сътрудници в тристранката.

 

Схемата 60:40 планува страната да поеме 60% от заплатите, а работодателят да продължи да заплаща 40% плюс обществените и здравните осигуровки за цялостната сума. Идеята е предприятията да запазят личния състав си в изискванията на рецесия, намаляващи поръчки и клиенти и спадащи доходи. Според организациите на бизнеса заплащането на осигуровките върху 100% от заплататите обаче ще затрудни доста компании и за тях ще е по-добре да съкратят служащите и чиновниците и да ги пратят в бюрата по труда. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР